Składniki:
(2 porcje)
- 2 pajdy chleba np. kukurydzianego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 2 świeże figi
- 1 gruszka
- 1 gałązka rozmarynu
- 150 g. sera z niebieską pleśnią
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Figi pokrój na cząstki a gruszkę w grube plastry.
Łyżką masła posmaruj kromki z obu stron. Rozgrzej mocno patelnię i zrumień na niej kromki. Następnie połóż je na blaszce do pieczenia, ułóż na nich plasterki sera pleśniowego i zapiekaj przez 4 minuty.
Na patelni rozpuść masło i miód, dodaj listki rozmarynu i sól. Wrzuć figi i gruszki, karmelizuj owoce przez 2 minuty.
Na gorących tostach z serem połóż karmelizowane owoce. Dodatkowo polecam listki rukoli na górę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz