października 10, 2020

Tosty z figą i gruszką



Składniki:

(2 porcje)

  • 2 pajdy chleba np. kukurydzianego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 świeże figi
  • 1 gruszka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 150 g. sera z niebieską pleśnią
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Figi pokrój na cząstki a gruszkę w grube plastry.

Łyżką masła posmaruj kromki z obu stron. Rozgrzej mocno patelnię i zrumień na niej kromki. Następnie połóż je na blaszce do pieczenia, ułóż na nich plasterki sera pleśniowego i zapiekaj przez 4 minuty.

Na patelni rozpuść masło i miód, dodaj listki rozmarynu i sól. Wrzuć figi i gruszki, karmelizuj owoce przez 2 minuty.

Na gorących tostach z serem połóż karmelizowane owoce. Dodatkowo polecam listki rukoli na górę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz