listopada 03, 2020

Biała pizza z pieczarkami, truflą i camembertem



Składniki:

(1 pizza dla 2 osób)

Zaczyn

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 200 ml. lekko ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto
  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 g. mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • zaczyn
Biały sos
  • 3 łyżki oliwy Biała Trufla Monini
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
Dodatki
  • 8 szt. pieczarek
  • 120 g. sera camembert
  • 2 łyżki oliwy Biała Trufla Monini
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • garść rukoli (opcjonalnie)

Składniki zaczynu dokładniej wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Mąkę pszenną wymieszaj z krupczatką i solą. Do mąki wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj olej i połącz składniki drewnianą łyżką.
Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj ugniatając rękami około 10 minut. Kulkę ciasta włóż do miski, przekruj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

W tym czasie przygotuj sos. Do rondelka wlej oliwę truflową, podgrzej lekko. Wsyp mąkę, dodaj posiekany rozmaryn, mieszaj i zagotuj. Wlej mleko i cały czas mieszając rózgą doprowadź sos do zagotowania i zgęstnienia. Dopraw sporą ilością soli i pieprzu.

Piekarnik rozgrzej do 220°C.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką. Dłońmi rozciągnij ciasto na dużą okrągłą pizzę. Połóż na blasze posmarowanej odrobiną oleju. Placek posmaruj zimnym białym sosem. Ułóż grube plastry pieczarek oraz sera camembert. Oprósz solą.

Pizzę piecz 15 minut (najlepiej poziom środkowy, termoobieg od dołu).

Po upieczeniu polej pizzę oliwą truflową, posyp orzechami i rukolą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz