Składniki:
(tortownica o średnicy 22 cm.)
- 200 g. czekolady gorzkiej Wawel 90% kakao
- 100 g. masła
- 3 jajka
- 100 g. cukru pudru
- 70 g. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
Kajmak gruszkowy
- 3 średniej wielkości dojrzałe gruszki
- 180 g. śmietanki 36%
- 80 g. cukru
Składniki na brownie powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztop i prawie zagotuj. Dodaj połamaną na kawałeczki czekoladę, odstaw na minutę. Następnie dokładnie wymieszaj z masłem, aż powstanie głodki sos. Wystudź do temparatury pokojowej.
Piekarnik rozgrzej do 160°C.
Jajka wbij do misy, ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlej czekoladę z masłem i zmiksuj.
Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszaj szpatułką.
Ciasto wyłóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piecz 20-25 minut.
Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Gruszki obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój w małą kosteczkę. Umieść w rondelku i śmaż aż owoce się rozpadną i puszczą sok, zblenduj.
W drugim rondelku gotuj śmietankę z cukrem do utworzenia się gęstego sosu karmelowego. Połącz go ze zmiksowaną gruszką i jeszcze chwilę gotuj. Ostudź sos a następnie polej nim brownie.
Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie smak
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńPołączenie karmelizowanej gruszki ze śmietanką to musi być wyjątkowa eksplozja przepysznego smaku wraz z czekoladowym brownie.
OdpowiedzUsuń