Składniki:
(2 porcje)
- 1 kg. świeżych muli
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- pół pęczka natki pietruszki
- 2/3 szkl. białego wytrawnego wina
- 100 g. zimnego masła
- sól, pieprz
Muszle dokładnie oczyść nożykiem i wypłucz w zimnej wodzie.
Cebule posiekaj w kostkę a czosnek pokrój w cienkie plasterki. Skórki pomidorów natnij w kilku miejscach, sparz i obierz. Pokrój w dużą kostkę.
Na patelnię o grubym dnie wlej oliwę, rozgrzej i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek a po minucie dołóż pomidory. Wlej wino i całość mocno zagotuj. Wrzuć oczyszczone mule i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na mocnym ogniu aż mule sie otworzą. Następnie zdejmij pokrywkę, dodaj rozmaryn i posiekaną natkę pietruszki. Redukuj, aż połowa płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć kosteczki zimnego masła. Wymieszaj i mocno zagotuj.
Podawaj od razu z chrupiącym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz