listopada 12, 2020

Mule w sosie winno-pomidorowym


Składniki:

(2 porcje)

  • 1 kg. świeżych muli
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2/3 szkl. białego wytrawnego wina
  • 100 g. zimnego masła
  • sól, pieprz

Muszle dokładnie oczyść nożykiem i wypłucz w zimnej wodzie. 

Cebule posiekaj w kostkę a czosnek pokrój w cienkie plasterki. Skórki pomidorów natnij w kilku miejscach, sparz i obierz. Pokrój w dużą kostkę.

Na patelnię o grubym dnie wlej oliwę, rozgrzej i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek a po minucie dołóż pomidory. Wlej wino i całość mocno zagotuj. Wrzuć oczyszczone mule i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na mocnym ogniu aż mule sie otworzą. Następnie zdejmij pokrywkę, dodaj rozmaryn i posiekaną natkę pietruszki. Redukuj, aż połowa płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć kosteczki zimnego masła. Wymieszaj i mocno zagotuj.

Podawaj od razu z chrupiącym pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz