Teraz mamy najlepszy czas na ciasto z jabłkami. Jesienne wieczory aż proszą się o kubek gorącej herbaty i odrobinę słodyczy na talerzyku. Swój jabłecznik urozmaiciłam komponując go ze smakiem różanym. Wyszło bardzo apetycznie :) Polecam i życzę smacznego!
Składniki:
(blaszka o wymiarach 21/25 cm.)
Ciasto
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g. masła
- 4 żółtka
Masa jabłeczna
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
- 500 g. marmolady o smaku różanym Stovit
Piana
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Oraz
- cukier puder do oprószenia
Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem, waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i siekaj aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i zagnieć dłońmi ciasto. Zlep w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, cynamonem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym.
Piekarnij nagrzej do 180°C.
Wyjmij ciasto z lodówki i odrój 1/3, włóż do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną masła. Zrób widekcem kilka nakłuć w cieście. Piecz przez 10 minut.
Z białek ubij sztywną pianę, stopniowo dodawaj po trochę cukru a na koniec mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Na nich rozsmaruj marmoladę różaną. Na wierzch wyłóż pianę z białek i wyrównaj. Na samą górę zetrzyj na tarce pozostałe ciasto z lodówki. Włóż do piekarnika i piecz jezcze 25-30 minut. Jeśli góra zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej.
Jabłecznik pozostaw do wystudzenia w formie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz