listopada 23, 2020

Jabłecznik z marmoladą różaną



Teraz mamy najlepszy czas na ciasto z jabłkami. Jesienne wieczory aż proszą się o kubek gorącej herbaty i odrobinę słodyczy na talerzyku. Swój jabłecznik urozmaiciłam komponując go ze smakiem różanym. Wyszło bardzo apetycznie :) Polecam i życzę smacznego!


Składniki:

(blaszka o wymiarach 21/25 cm.)

Ciasto 

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g. masła
  • 4 żółtka
Masa jabłeczna
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 500 g. marmolady o smaku różanym Stovit
Piana
  • 4 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Oraz
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem, waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i siekaj aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i zagnieć dłońmi ciasto. Zlep w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, cynamonem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym.

Piekarnij nagrzej do 180°C.

Wyjmij ciasto z lodówki i odrój 1/3, włóż do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną masła. Zrób widekcem kilka nakłuć w cieście. Piecz przez 10 minut.

Z białek ubij sztywną pianę, stopniowo dodawaj po trochę cukru a na koniec mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wyłóż jabłka. Na nich rozsmaruj marmoladę różaną. Na wierzch wyłóż pianę z białek i wyrównaj. Na samą górę zetrzyj na tarce pozostałe ciasto z lodówki. Włóż do piekarnika i piecz jezcze 25-30 minut. Jeśli góra zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej.

Jabłecznik pozostaw do wystudzenia w formie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz