Z naszych polskich pampuchów zrobiłam ostatnio cudne wege burgery. Podałam je z chrupiącymi kąskami bakłażana, doprawionego orientalnymi przyprawami. I wiecie co? Okazało się, że to świetny zamiennik mięsa! Smakuje prawie jak stripsy z kurczaka! W połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem na bazie jabłek, surówką z czerwonej kapusty i ulubioną sałatą, tworzy naprawdę godne polecenia danie. Koniecznie wypróbujcie :)
Składniki:
(około 9 sztuk)
Pampuchy
- 350 g. mąki pszennej + 3-4 łyżki do podsypywania
- 200 ml. lekko ciepłego mleka
- 2 jajka
- 40 g. masła
- 20 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Sos
- 2 jabłka
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 szkl. wody
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Kapusta
- 1/2 czerwonej kapusty
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Tempura
- 2 mniejsze bakłażany
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 szkl. wody
- 1/2 łyżeczki nasion anyżu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz
Oraz
- 2 mniejsze bakłażany
- 2 szkl. panierki panko
- sałata rzymska
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Kapustę oraz sos możesz przygotować dzień wcześniej.
Kapustę drobno poszatkuj, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez minutę. Odcedź i przestudź. Dodaj posiekaną drobno cebulę, olej, ocet i miód. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Umieść w garnku z wodą i cukrem. Gotuj przez 20-25 minut, następnie zblenduj, wlej ocet balsamiczny i sos sojowy. Wymieszaj i zagotuj. Ostudź.
Drożdż rozkrusz do miski, dodaj cukier, połowę mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Masło rozpuść i wystudź.
Wyrośnięty zaczyn wlej do mąki, dodaj jajka i pozostałe mleko. Wyrób krótko ciasto drewnianą łyżką. Wlej masło i wyrabiaj jeszcze około 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Bakłażany pokrój w 0,5 cm. plastry, nasól z obuwdu stron. Po 20 minutach osusz paprierowymi ręcznikami.
Składniki na tempurę wymieszaj ze sobą. Nasiona anyżu, kolendry i kminu ugnieć wcześniej w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i chwilę wyrabiaj. Odrywaj po 70 g. ciasta i formuj bułeczki. Odkładaj na blat i pozostaw na 10-15 minut do podrośnięcia. W tym czasie zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Bułki wrzucaj partiami i paruj przez 8-9 minut. Te które będą parowane ostatnie włóż do lodówki, aby ciasto nie przerosło.
Bakłażany zanurzaj w tempurze a następnie obtaczaj w panko. wrzucaj na rozgrzany olej i smaż do zrumienienia. Odkładaj na papierowe ręczniki.
Pampuchy przekrój na pół. Podawaj ze słodko-kwaśnym sosem z jabłek, posiekaną sałatą, czerwoną kapustą i chrupiącymi kąskami bakłażana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz