Gdy temperatura na zewnątrz spada a ja mam ochotę na coś słodkiego - odpalam piekarnik :) Okres jesienno-zimowy to idealny czas na małe co nieco w postaci owoców pod chrupiącą ciepła kruszonką. Moja zimowa wersja crumble składa się z żurawiny i cynamonu. Dodatek słonecznika to również miła niespodzianka dla kubków smakowych :)
Składniki:
(4 porcje)
- 400 g. żurawiny
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 110 g. masła
- 150 g. mąki pszennej
- 100 g. cukru białego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 4 łyżki łuskanego słonecznika
Żurawinę rozłóż do czterech naczynek do zapiekania. Do każdego wsyp po łyżce cukru trzcinowego.
Z mąki, masła, cukru, cynamonu, kardamonu i pestek słonecznika zagnieć ręką kruszonkę.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Kruszonkę nałóż na porcje żurawiny i cukru trzcinowego. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.
Podawaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz