Dziś przychodzę z przepisem na pyszny obiadek. Połaczenie pieczarek i musztardy często pojawia się w mojej kuchni. Postanowiłam więc, że na blogu również nie może zabraknąć tego duetu. Tym razem jest to jednak tercet, ponieważ w daniu występuje jeszcze filet z indyka :) Całość polecam podać z pieczonymi batatami. Smacznego! :)
Składniki:
(2 porcje)
- 400 g. filetu z indyka
- 2 cebule
- 10 szt. pieczarek
- 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon)
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Pieczone bataty
- 2 mniejsze bataty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Indyka pokrój w dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj. odstaw na 30 minut.
Na patelnię wlej łyżkę oleju, usmaż mięso na dużym ogniu, aż się przyrumieni. Smaż krótko, około 4 minut. Zdejmij indyka z patelni.
Na tą samą patelnię włóż masło. Smaż grubo posiekaną cebulę około minuty. Dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki i smaż aż zmiękną. Dodaj wcześniej usmażonego indyka. Wlej śmietankę i dodaj musztardę. Dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj, aż zgęstnieje (około 6 minut).
Bataty obierz i pokrój w plasterki. Polej oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w 200°C pod przykryciem 10 minut. Następnie 15 minut z termoobiegiem bez pokrywki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz