grudnia 03, 2020

Indyk w sosie pieczarkowo-musztardowym



Dziś przychodzę z przepisem na pyszny obiadek. Połaczenie pieczarek i musztardy często pojawia się w mojej kuchni. Postanowiłam więc, że na blogu również nie może zabraknąć tego duetu. Tym razem jest to jednak tercet, ponieważ w daniu występuje jeszcze filet z indyka :) Całość polecam podać z pieczonymi batatami. Smacznego! :)


Składniki:

(2 porcje)

  • 400 g. filetu z indyka
  • 2 cebule
  • 10 szt. pieczarek
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Pieczone bataty
  • 2 mniejsze bataty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Indyka pokrój w dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj. odstaw na 30 minut.

Na patelnię wlej łyżkę oleju, usmaż mięso na dużym ogniu, aż się przyrumieni. Smaż krótko, około 4 minut. Zdejmij indyka z patelni.

Na tą samą patelnię włóż masło. Smaż grubo posiekaną cebulę około minuty. Dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki i smaż aż zmiękną. Dodaj wcześniej usmażonego indyka. Wlej śmietankę i dodaj musztardę. Dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj, aż zgęstnieje (około 6 minut).

Bataty obierz  i pokrój w plasterki. Polej oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w 200°C pod przykryciem 10 minut. Następnie 15 minut z termoobiegiem bez pokrywki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz