grudnia 10, 2020

Sernik z żurawiną



Składniki:

(tortownica o średnicy 24 cm.)

  • 5 jajek
  • 250 g. cukru drobnego
  • 1 kg. twarogu sernikowego z wiaderka
  • 100 g. świeżej żurawiny
  • 80 g. miękkiego masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Oraz

  • 1 łyżeczka masła do posmarowania tortownicy
  • 1 łyżka mąki pszennej do wysypania tortownicy

Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Żółtka oddziel od białek, zmiksuj z 200 g cukru na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj wanilię, miękkie masło i mąkę, miksuj. Do masy przełóż twaróg i jeszcze raz zmiksuj.

Białka ubij na sztywno z 50 g cukru. Dodaj do masy serowej i delikatnie połącz szpatułką. Całość wyłóż do tortownicy. Wierzch wyrównaj i posyp żurawiną, którą następnie lekko wciśnij palcami w masę serową.

Sernik wstaw do piekarnika i piecz 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu drzwiczki piekarnika zablokuj drewnianą łyżką i pozostaw w nim sernik na 30 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Po ostudzeniu włóż sernik w formie do lodówki na noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz