grudnia 20, 2020

Kakaowy piernik z brandy i bakaliami



Składniki:

(keksówka o długości 23-25 cm.)

  • 200 ml. brandy
  • 2/3 szklanki rodzynek 
  • 2/3 szklanki posiekanych suszonych daktyli
  • 2/3 szklanki posiekanych suszonych moreli
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g. miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
Skórka pomarańczowa
  • skórki z 2 pomarańczy
  • 2/3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru

Skórki pomarańczowe (bez białych części) posiekaj w cienkie paseczki. Przełóż do rondelka i zalej wodą, gotuj 2 minuty. Przecedź i jeszcze raz powtórz czynność ze świeżą wodą. Z wody i cukru ugotuj syrop, włóż odcedzone skórki pomarańczowe i gotuj 5 minut. Odcedź i rozłóż skórki na papierze do pieczenia. Wystudź.

Rodzynki, daktyle, morele, orzechy i skórki pomarańczowe (część odłóż do dekoracji) zalej brandy, przykryj i odstaw na 8 godzin.

Mąkę wymieszaj z sodą, kakao i przyprawą piernikową. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku i dalej miksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami, wlej miód i dokładnie wymieszaj. Na koniec przełóż do ciasta bakalie wraz z brandy, wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 140°C. Ciasto przełóż do wysmarowanej keksówki o długości 23-25 cm. Piecz 2 godziny. Ozdób skórką pomarańczową.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza