grudnia 29, 2020

Tarta francuska z grzybami i wędzonym serem



Składniki:

(2-3 porcje)

  • 1 płat ciasta francukiego
  • duża garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 6 plasterków sera wędzonego w roladzie
  • sól, pieprz
Oraz
  • Obrobina jajka do posmarowania ciasta

Grzyby gotuj przez 30 minut. Odcedź i posiekaj na mniejsze kawałki.

Z ciasta francuskiego wytnij koło, które zakryje dno i brzegi formy do tarty (zamiast jednej dużej możesz zrobić - tak jak ja - dwie mniejsze tarty). Wyłóż natłuszczoną formę ciastem.

Na maśle usmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę. Dodaj grzyby oraz listki tymianku. Smaż 2 minuty. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 5 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wystudź.
Do masy z grzybami dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Na ciasto w formie wylej masę z grzybami, na górze poukładaj plasterki sera wędzonego. Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut, do ścięcia nadzienia i rumianych brzegów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz