Składniki:
(2-3 porcje)
- 1 płat ciasta francukiego
- duża garść suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 2-3 gałązki tymianku
- 6 plasterków sera wędzonego w roladzie
- sól, pieprz
Oraz
- Obrobina jajka do posmarowania ciasta
Grzyby gotuj przez 30 minut. Odcedź i posiekaj na mniejsze kawałki.
Z ciasta francuskiego wytnij koło, które zakryje dno i brzegi formy do tarty (zamiast jednej dużej możesz zrobić - tak jak ja - dwie mniejsze tarty). Wyłóż natłuszczoną formę ciastem.
Na maśle usmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę. Dodaj grzyby oraz listki tymianku. Smaż 2 minuty. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 5 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wystudź.
Do masy z grzybami dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Na ciasto w formie wylej masę z grzybami, na górze poukładaj plasterki sera wędzonego. Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut, do ścięcia nadzienia i rumianych brzegów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz