W zasadzie jest to przepis na piernik czy pierniki dojrzewające. Zwykle po zrobieniu ciasta trzymam je w lodówce od 2 do 4 tygodni. W tym roku, z braku czasu ciasto leżakowało w chłodzie tylko 4 doby ;) Pierniczki wyszły pyszne i polecam każdemu na święta, jeśli ma trochę mniej czasu :)
Składniki:
- 1 szkl. miodu (np. wielokwiatowego)
- 1/4 szkl. cukru
- 130 g. masła
- 500 g. mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 1/4 szkl. mleka
- 2 małe jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g. przyprawy do piernika
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 białko
Masło rozpuść. Dodaj miód i cukier, mieszaj aż cukier się rozpuści. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Ostudź.
Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika i kakao.
Sodę rozpuść w mleku.
Do mąki wlej sodę i wystudzony miód. Dodaj jajka (w temperaturze pokojowej). Wymieszaj ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto umieść najlepiej w szklanej misce. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 doby.
Ciasto wyłóż na stolnicę i chwilę wyrabiaj. Podziel na kilka części. Każdą rozwałkowuj na grubość 5 mm. podsypując mąką. Wykrawaj foremką gwiazdki lub inne kształty.
Pierniczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170°C przez 6-7 minut (aż wyrosną, lekko zbrązowieją z wierzchu i od spodu). Wyjmij i wystudź.
Lukier: Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj białko jaja i miksuj mikserem przez 2 minuty. Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw lukier na 12 godzin (w temperaturze pokojowej). Lukier przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij z niego samą końcówkę. Ozdabiaj pierniczki i odstaw na 1 godzinę do zastygnięcia lukru.
Pierniczki przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Pierniczki przepiękne :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńUrocze pierniczki!
OdpowiedzUsuńRatunku! Wsypałam sode do mąki przez przypadek..czy to wyjdzie??
OdpowiedzUsuńIch möchte das tolle Rezept nach backen, wieviel Milliliter hat eine Tasse!?
OdpowiedzUsuńGrüße,
Gabriel