grudnia 10, 2020

Piernikowe drożdżówki z nadzieniem migdałowym


Kocham drożdżowe wypieki. Pomyślałam, że oprócz drożdżowego makowca muszę mieć na święta jeszcze inną drożdżową opcję. Tak zrodził się pomysł, by zarobić ciasto drożdżowe o smaku piernika. Do tego nadzienie migdałowe i mamy iście królewskie drożdżówki w klimacie świąt :)

Składniki:

(7 sztuk)

Zaczyn

  • 30 g. świeżych drożdży
  • 200 ml. ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
Ciasto
  • wyrośnięty zaczyn
  • 300 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 100 g. cukru
  • 40 g. miękkiego masła
Nadzienie
  • 200 g. mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 100 g. śmietanki 30%
  • 70 g. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Oraz
  • 2-3 łyżki mąki do podsypywania
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek
  • pukier puder do posypania



Do lekko ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier i mąkę. Dokładnie rozmieszaj aby nie było grudek mąki. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut.

Jajko rozbełtaj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika. Do miski z mąką wlej wyrośnięty zaczyn, następnie jajka z cukrem. Wymieszaj. Dołóż miękkie (nie rozpuszczone) masło, wyrabiaj ciasto aż będzie głoe i elastyczne. Przykryj miskę z ciasta ściereczką lnianą i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Składniki na nadzienie migdałowe wymieszaj miksrem na gładką pastę.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj prostokąt długości około 50 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj nadzienie. Zwiń ciasto w roladę, składając je trzykrotnie. Powinien wyjść Ci wałek długości 50 cm. o szerokości 10-11 cm. Teraz pokrój zwinięte ciasto na 7 kawałków o szerokości 7 cm. Każdy kawałek przetnij nożem wzdłuż zostawiając początek w całości. Oba końce zakręć wokół własnej osi kilka razy, a następnie zapleć je ze sobą. Uformuj w ten sposób jakby 7 małych chałek. 
Bułeczki połóż w odstępach od siebie na natłuszczonych blaszkach. Odstaw do podrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C.

Drożdżówki przed włożeniem do piekarnika posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 20 minut do momentu, aż bułeczki się ładnie zrumienią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz