grudnia 13, 2020

Świąteczny makowiec



Składniki:

(blaszka o wymiarach 21/25 cm.)

Ciasto:

  • 250 g. mąki pszennej
  • 200 g. masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 300 g. mielonego maku
  • 2 jajka
  • 60 g. miękkiego masła
  • 80 g. cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g. rodzynek
  • 100 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g. posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Lukier:

  • 140 g. cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżeczki soku z cytryny

Mak zalej wrzątkiem i odstaw do wystudzenia. Odciśnij z wody przez lniany ręcznik kuchenny.

Ciasto: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Masło rozpuść i wystudź. Białka ubij z cukrem na sztywno, dodawaj po 1 żółtku i cały czas miksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką. Wlej ostudzone masło i połącz z ciastem. Przełóż je na blaszkę (21/25 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.

Masa makowa: Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj żółtka i ponownie zmiksuj. Dołóż mak, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, miód i aromat. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno, przełóż do maku i delikatnie połącz. Masę makową wyółż na ciasto. Piecz 45 minut. Wyjmij z piekarnika i postaw blaszkę na kratkę do studzenia.

Składniki lukru miksuj przez minutę. Posmaruj nim wystudzony makowiec.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza