Składniki:
(około 25 sztuk)
Ciastka:
- 300 g. mąki pszennej
- 225 g. masła
- 1,5 łyżki kwaśniej śmietany 18%
- 1 białko
- 60 g. cukru pudru
Krem cappuccino:
- 300 ml. mleka
- 125 g. cukru
- 30 g. proszku cappuccino śmietankowego Mokate
- 17 g. mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 12 g. żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 85 g. masła
Oraz:
Orzechy posiekaj na drobne kawałeczki.
Mąkę posiekaj razem z masłem na blacie, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto rękami. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie przygotuj krem. Mleko zagotuj z 100 g. cukru i kawą cappuccino. Odstaw.
Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pozostałym cukrem.
Żelatynę załej zimną wodą i wymieszaj do nasiąknięcia.
Do mleka z kawą wlej żółtka cały czas mieszając trzepaczką. Postaw garnek na ogniu, podgrzewaj i cały czas mieszaj, aż do zagotowania i powstania gęstej masy.
Zdjemij krem ze źródła ciepła, dodaj napęczniałą żelatynę oraz masło pokrojone w kosteczkę. Wymieszaj bardzo dokładnie. Wierzch kremu przykryj kawałkiem folii do żywności (tak aby dotykała jej powierzchni) i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Białko jaja miksuj z cukrem pudrem do powstania lukru.
Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Kiedy jedną wałkujesz, pozostałe włóż z powrotem do lodówki. Rozwałkuj placek o grubości 3 mm. i wycinaj ciastka o średnicy 6 cm. Układaj ciastka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w małych odstępach od siebie. Wierzch smaruj lukrem za pomocą pędzelka. Piecz przez 8-10 minut, aż ciastka zaczną się rumienić na górze i od spodu.
Po wystudzeniu ciasteczka przekładaj kremem cappuccino. Brzegi złożonych ciastek również smaruj kremem i obtaczaj w orzechach.
*Post nie jest sponsorowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz