stycznia 31, 2021

Babeczki cytrynowo-borówkowe



Dziś przychodzę z przepisem na szybkie i proste babeczki. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 10 minut. Uwielbiam wypieki i desery z cytrusową nutą i tutaj dodałam skórkę cytrynową. Borówki świetnie komponują się z cytrusami. 


Składniki:

(7 sztuk)

  • 2 jajka
  • 100 ml. mleka
  • 30 ml. oleju
  • 60 g. cukru
  • 140 g. mąki pszennej
  • 50 g. mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g. borówek
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)



Jajka rozbełtaj z mlekiem, olejem, cukrem i skórką cytrynową.

W drugiej misce wymieszaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Do składników mokrych wsyp mąkę i wrzuć borówki. Wymieszaj do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Ciasto rozłóż do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek, do 3/4 wysokości. Piecz przez 20-25 minut, do momentu, aż babeczki będą złociste. 

Wyjmij babeczki z formy i wystudź na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz