Dziś przychodzę z przepisem na szybkie i proste babeczki. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 10 minut. Uwielbiam wypieki i desery z cytrusową nutą i tutaj dodałam skórkę cytrynową. Borówki świetnie komponują się z cytrusami.
Składniki:
(7 sztuk)
- 2 jajka
- 100 ml. mleka
- 30 ml. oleju
- 60 g. cukru
- 140 g. mąki pszennej
- 50 g. mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g. borówek
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jajka rozbełtaj z mlekiem, olejem, cukrem i skórką cytrynową.
W drugiej misce wymieszaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Do składników mokrych wsyp mąkę i wrzuć borówki. Wymieszaj do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Ciasto rozłóż do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek, do 3/4 wysokości. Piecz przez 20-25 minut, do momentu, aż babeczki będą złociste.
Wyjmij babeczki z formy i wystudź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz