Te placuszki nazwałam "plackami w kolorze radości". Jak na nie spojrzeć, od razu buzia się uśmiecha, że gdy ponuro i szaro za oknem można schrupać coś radośnie pomarańczowego i kojarzącego się ze słoneczkiem :)
Placuszki marchewkowe to tylko kilka składników, a smak jest niepowtarzalny. Koniecznie wypróbujcie te placuszki z dodatkiem sera!
Składniki:
( 10 małych placuszków)
- 3 średnie marchewki
- 2 jajka
- 1/2 cebuli
- 80 g. żółtego sera
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Do podania
Marchewki obierz. Połowę zetrzyj na dużych oczkach tarki, połowę na mniejszych.
Cebulę zetrzyj na małych oczkach.
Do startej marchewki i cebuli dodaj jajka, starty żółty ser i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Rozgrzaną nieprzywierającą patelnię posmaruj odrobiną oleju. Kładź porcje ciasta na patelnię, po 1 łyżce na 1 placuszek i formuj cieknie placki grzbietem łyżki.
Smaż na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano.
Podawaj od razu, np. ze śmietaną wymieszaną z koperkiem.
Smacznego!
Wyglądają świetnie :) Zapisuję do zrobienia, bo uwielbiamy wszelkie placki :)
OdpowiedzUsuń