stycznia 28, 2021

Chałka pełnoziarnista z pomarańczą



Ostatnio naszło mnie na domową chałkę, ale taką zdrową, nie za słodką i z całym dobrodziejstwem jakie niesie ze sobą całe ziarno. Chałka w całości jest więc na mące pełnoziarnistej, a do tego idealna na aktualną porę roku, ponieważ jest o smaku... pomarańczowym! Pycha! Wystarczy do tego tylko masełko... no, może jeszcze kapka miodku ;)


Składniki:

Zaczyn

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 200 ml. lekko ciepłego mleka
  • 60 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
Ciasto na chałkę
  • cały zaczyn
  • 330 g. mąki pszennej pełnoziarnistej + 2-3 łyżki do podsypania
  • 2 jajka
  • 50 g. cukru trzcinowego
  • 50 g. masła
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki soli
Wierzch
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego



Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą połącz, aby nie było grudek. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Masło rozpuść i ostudź. Mąkę wymieszaj w misce z solą, cukrem i skórką pomarańczową. Dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka i ostudzone masło. Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto 6-8 minut, wtłaczając w nie jak najwięcej powietrza. Przykryj ciasto w misce wilgotna ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i wyrób krótko. Podziel na 3 części, z każdej zrób długi wałek i upleć z nich tradycyjny warkocz. Końce zawiń pod spód.
Uformowaną chałkę przenieś na natłuszczoną blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
Podrośniętą chałkę posmaruj jajkiem rozmieszanym z rozpusczonym masłem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz przez 40 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z pieca przełóż na kratkę do studzenia wypieków.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz