Czy jedliście już warzywne steki? Ja postawiłam na seler i powstała naprawdę przepyszna alternatywa dla mięsa. Stek z selera jest bardzo aromatyczny, doprawiony sosem sojowym i pachnący rozmarynem :)
Składniki:
(2 porcje)
- 2 plastry korzenia selera o grubości 3 cm
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Sos grzybowy:
- 40 g. suszonych podgrzybków
- 4 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 gałązki tymianku
- 1,5 szkl. wody z gotowania grzybów
- sól, pieprz
Purée ziemniaczane:
- 4 średnie ziemniaki
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżka masła
Suszone grzyby zalej wodą i mocz całą noc. Ugotuj w tej samej wodzie 15 minut. Odcedź, a płyn zachowaj. Grzyby posiekaj.
Na maśle smaż chwilę drobno posiekany czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, smaż aż zmiękną. Dodaj posiekane grzyby, listki tymianku i płyn z gotowania grzybów. Gotuj 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Śmietankę wymieszaj z mąką i odrobiną wody, wlej do grzybów i podgrzewaj, aż sos się zagęści.
Plastry selera gotuj na parze 20 minut. Trzymaj w cieple.
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze śmietanką i masłem.
Na oliwie smaż plastry selera ugotowane na parze. Podlej sosem sojowym i wrzuć gałązkę rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz