stycznia 06, 2021

Pieczona panzanella z burratą



Dziś proponuję przygotować włoską panzanellę, ale w zimowej odsłonie. Zamiast na zimno jest zapiekana, a oprócz oczywistych w tym daniu pomidorów, urozmaiciłam je o cukinię i brukselkę. Ukoronowaniem mojej panzanelli jest zapieczenie jej z cudownym zjawiskiem, jakim jest burrata :) Taką panzanellę podać można na obiad lub jako przekąskę na imprezie :)


Składniki:

(2-3 porcje)

  • 2 duże czerwone pomidory
  • 1 duży żółty pomidor
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • kilkanaście brukselek
  • 1/2 średniej cukinii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża kulka burraty
  • sól, pieprz
Grzanki
  • 3 grube pajdy czerstwego pieczywa pszenno-żytniego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
Oraz
  • oliwa z oliwek do polania
  • listki bazylii do posypania



Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, duże pomidory na mniejsze cząstki. Cukinię w 1 cm. kawałki.
Brukselkę gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedź i włóż do zimnej wody. Następnie przekrój na pół.

Z kromek chleba odkrój skórkę, resztę pokrój w dużą kostkę. Dodaj do chleba starty drobniutko czosnek, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj w misce. Wlej oliwę i wodę, ponownie wymieszaj. Grzanki wyłóż na blaszkę, piecz w 200°C przez 7-8 minut.

Cukinię przesmaż na 1 łyżce oliwy na mocnym ogniu, dodaj brukselkę i również podsmaż do zrumienienia. Zdejmij z patelni. 

Pomidory i pomidorki koktajlowe połącz z cukinią, brukselką i grzankami. Posyp solą i pieprzem, wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Polej pozostałą oliwą. Piecz w 200°C przez 15 minut. Na środek połóż burratę i zapiekaj jeszcze 4-5 minut.
Podawaj od razu po wyjęciu z pieca, polej oliwą i posyp bazylią.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza