Lekkie kanapeczki na chrupkim pieczywie to super sprawa na przyjęciu czy domówce. Aromatycznego marynowanego łososia zestawiłam z kremowym awokado oraz piklowaną czerwoną cebulką. Wyszło tak pysznie, że mogłabym jeść to na każde śniadanie :)
Składniki:
(na 15 kanapeczek)
- pieczywo lekkie razowe Sonko
- 2 awokado
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Marynowany łosoś
- 300 g. filetu z łososia bez skóry
- 100 g. cukru
- 100 g. soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 grejpfruta
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
Piklowana cebulka
Piklowaną cebulkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki. Wodę zagotuj z octem i cukrem. Wrzącą marynatą zalej pokrojoną cebulę. Gdy marynata wystygnie, przykryj pojemnik z cebulą i wstaw do lodówki.
Marynowany łosoś. Cukier wymieszaj z solą i otartymi skórkami cytrusów. Dodaj rozgniecioną w moździerzu kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Łososia obłóż grubą warstwą tej mieszanki z każdej strony i włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wypłucz rybę pod bieżącą zimną wodą i osusz lnianą ściereczką. Łososia pokrój w cieniutkie plasterki.
Obrane awokado rozgnieć widelcem, połącz z oliwą, sokiem cytrynowym, dopraw do smaku.
Na lekkie pieczywo nakładaj pastę z awokado, plasterki marynowanego łososia i krązki piklowanej cebuli. Możesz udekorować kiełkami lub ziołami.
*Post nie jest sponsorowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz