stycznia 21, 2021

Lekkie kanapeczki z marynowanym łososiem



Lekkie kanapeczki na chrupkim pieczywie to super sprawa na przyjęciu czy domówce. Aromatycznego marynowanego łososia zestawiłam z kremowym awokado oraz piklowaną czerwoną cebulką. Wyszło tak pysznie, że mogłabym jeść to na każde śniadanie :)

Składniki:

(na 15 kanapeczek)

Marynowany łosoś
  • 300 g. filetu z łososia bez skóry
  • 100 g. cukru
  • 100 g. soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 grejpfruta
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
Piklowana cebulka
  • 3 czerwone cebule
  • 150 ml. białego octu winnego
  • 100 ml. wody
  • 80 g. cukru



Piklowaną cebulkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki. Wodę zagotuj z octem i cukrem. Wrzącą marynatą zalej pokrojoną cebulę. Gdy marynata wystygnie, przykryj pojemnik z cebulą i wstaw do lodówki.

Marynowany łosoś. Cukier wymieszaj z solą i otartymi skórkami cytrusów. Dodaj rozgniecioną w moździerzu kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Łososia obłóż grubą warstwą tej mieszanki z każdej strony i włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wypłucz rybę pod bieżącą zimną wodą i osusz lnianą ściereczką. Łososia pokrój w cieniutkie plasterki.

Obrane awokado rozgnieć widelcem, połącz z oliwą, sokiem cytrynowym, dopraw do smaku.

Na lekkie pieczywo nakładaj pastę z awokado, plasterki marynowanego łososia i krązki piklowanej cebuli. Możesz udekorować kiełkami lub ziołami.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza