Chyba nie ma nikogo takiego, kto nie lubiałby tortilli :) Pyszny cieniutki placek wypełniony czym tylko chcemy. Może być świetna na obiad, a pokrojona na mniejsze kawałki staje się super przekąską na przyjęciu czy imprezie. Ja dzisiaj serwuję tortille z indykiem oraz sosem tatarskim :)
Składniki:
(4 porcje)
- 400 g. filetu z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- po 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, chili, suszonego tymianku
- 4 placki tortilli
- 1/2 małej główki sałaty lodowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki kaparów
- sól, pieprz
Sos tatarski
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki kaparów
- 1 nieduża cebula
- 30 ml. mleka
- 150 g. majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotuj sos: Mleko zmiksuj z posiekaną cebulą, ogórkami i kaparami. Dodaj majonez i wymieszaj łyżką. Dopraw solą i pieprzem.
Indyka pokrój w cienkie długie paski. Dopraw wędzoną papryką, chili, tymiankiem, solą i pieprzem. Polej oliwą i wymieszaj, odstaw na 30 minut.
Na patelni usmaż paski indyka na rumiano.
Na placki tortilli nakładaj po trochę sosu, posiekaną sałatę i paski papryki. Dodaj trochę kaparów i kukurydzy. Na wierzchu ułóż mięso. Zwiń ciasno tortille, na kształt dużych krokietów.
Podgrzej tortille na patelni grillowej lub zwykłej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz