To takie pieczywo z niespodzianką ;) Bułeczki nadziewane warzywami można podać na imprezie jako przekąskę oraz zjeść na drugie śniadanie.
Składniki:
(8 sztuk)
Zaczyn
- 25 g. świeżych drożdży
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100 ml. lekko ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto
- 385 g. mąki pszennej
- 150 ml. lekko ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
Nadzienie
- 1 cebula
- 1 papryka (ja dałam po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej)
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małego bakłażana
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka masła
- 4-5 gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Oraz
Składniki na zaczyn połącz ze sobą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto: Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn, jajko, oliwę i wlej wodę. Wymieszaj a następnie wyrób na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Nadzienie: Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj paprykę, cukinię, bakłażana i seler naciowy pokrojone w kosteczkę. Smaż często mieszając około 10 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę oraz dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto wyłóz na stolnicę, dodaj 60 g. mąki i ponownie zagnieć ciasto. Podziel na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformuj cienki placuszek, nakładaj na niego farsz i zlepiaj na kształt bułeczki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miejscem sklejenia ciasta do dołu. Odstaw bułeczki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bułeczki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem, posyp kolorowym sezamem. Piecz góra-dół przez 22-23 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz