lutego 20, 2021

Czekoladowa karpatka z kremem kokosowym



Karpatkę znają - i zapewne uwielbiają - wszyscy. Tradycyjna z kremem waniliowym jest oczywiście przepyszna, jednak ja nabrałam ochoty na nieco inną karpatkę. Przedstawiam karpatkę czekoladową z kremem kokosowym :)


Składniki:

(blaszka o wym. około 22/26 cm.)

Ciasto:

  • 150 ml. wody
  • 100 ml. mleka
  • 100 g. mąki pszennej
  • 100 g. masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • 30 g. kakao
  • 4 jajka
Krem kokosowy:
  • 500 ml. mleka
  • 130 g. cukru
  • 100 g. wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g. mąki pszennej
  • 30 g. mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 200 g. miękkiego masła



Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość zagotuje. Zmniejsz moc palnika i wsyp mąkę wymieszaną z kakao. Mieszaj intensywnie, najlepiej drewnianą łyżką, aż mąka połączy się z płynem. Gdy masa zacznie odklejać się od brzegów garnka zdejmij go z ognia. Masę przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała ona masy i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Z zimnego ciasta zdejmij folię, wbijaj po 1 jajku i cały czas miksuj na średnich obrotach miksera. Ciasto podziel na pół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj równomiernie połowę ciasta na papierze. Piecz przez 25 minut na środkowym poziomie. Po wyjęciu placka z blaszki powtórz czynność z drugą połową ciasta. Placki odstaw do wystudzenia, najlepiej na kratce do studzenia.

Krem: Wiórki kokosowe zmiel na mąkę. 100 ml. mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkiem, aby nie było grudek.Pozostałe mleko zagotuj ze zmielonymi wiórkami, cukrem i cukrem waniliowym. Do gtoującego mleka włej mieszankę z mąk i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. po zagotowaniu budyniu odstaw go do wystudznia.

Miękkie masło miksuj, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu (dodawaj w odstępach, nie łyżka za łyżką, bo krem może się żwarzyć).

Krem wyłóż na czekoladowy placek, przykryj drugim i lekko dociśnij. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. 



2 komentarze: