marca 07, 2021

Kasza owsiana z boczniakami w tempurze



Dziś przychodzę z pomysłem na bezmięsny obiad. Kaszę owsianą z cukinią zestawiłam z pysznymi chrupiącymi boczniakami w tempurze. Dodatkowo słodko-kwaśny sos oraz sezam nadają daniu azjatyckiego charakteru.


Składniki:

(2 porcje)

Kasza z cukinią:

  • 100 g. kaszy owsianej Sonko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
Boczniaki w tempurze:
  • 120 g. boczniaków
  • po 2 łyżki mąki ryżowej, pszennej i ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. zimnej wody
  • sól, pieprz
Sos słodko-kwaśny:
  • po 4 łyżki octu ryżowego, wody, cukru i sosu sojowego
Oraz:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sezamu
  • olej do głębokiego smażenia
  • ulubione zioła



Boczniaki podziel na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Składniki na tempurę wymieszaj ze sobą, powinna mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.

Składniki na sos umieść w rondelku lub na małej patelni. Wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, aż sos się zredukuje i zagęści. Będzie miał ciągnącą, lekko klejącą konsystencję. Jeśli zredukujesz zbyt mocno dolej troszkę wody i ponownie zagotuj.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cukinię. Smaż kilka minut aż cukinią zmięknie. Dodaj ugotowaną kaszę i podgrzej całość. Dopraw solą i pieprzem a na koniec wmieszaj masło. Możesz dodać ulubione zioła.

Jajka ugotuj na miękko. Sezam upraż na suchej patelni.

Boczniaki obtaczaj w tempurze w smaż na mocno rozgrzanym oleju (około 170°). Gdy będą ładnie złociste wykładaj na papierowy ręcznik. Przed podaniem boczniaki zanurzaj w sosie i sezamie. Ułóż na talerzu razem z kaszą i jajkiem na miękko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz