Dziś przychodzę z pomysłem na bezmięsny obiad. Kaszę owsianą z cukinią zestawiłam z pysznymi chrupiącymi boczniakami w tempurze. Dodatkowo słodko-kwaśny sos oraz sezam nadają daniu azjatyckiego charakteru.
Składniki:
(2 porcje)
Kasza z cukinią:
- 100 g. kaszy owsianej Sonko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Boczniaki w tempurze:
- 120 g. boczniaków
- po 2 łyżki mąki ryżowej, pszennej i ziemniaczanej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szkl. zimnej wody
- sól, pieprz
Sos słodko-kwaśny:
- po 4 łyżki octu ryżowego, wody, cukru i sosu sojowego
Oraz:
Boczniaki podziel na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Składniki na tempurę wymieszaj ze sobą, powinna mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Składniki na sos umieść w rondelku lub na małej patelni. Wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, aż sos się zredukuje i zagęści. Będzie miał ciągnącą, lekko klejącą konsystencję. Jeśli zredukujesz zbyt mocno dolej troszkę wody i ponownie zagotuj.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cukinię. Smaż kilka minut aż cukinią zmięknie. Dodaj ugotowaną kaszę i podgrzej całość. Dopraw solą i pieprzem a na koniec wmieszaj masło. Możesz dodać ulubione zioła.
Jajka ugotuj na miękko. Sezam upraż na suchej patelni.
Boczniaki obtaczaj w tempurze w smaż na mocno rozgrzanym oleju (około 170°). Gdy będą ładnie złociste wykładaj na papierowy ręcznik. Przed podaniem boczniaki zanurzaj w sosie i sezamie. Ułóż na talerzu razem z kaszą i jajkiem na miękko.
*Post nie jest sponsorowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz