Ciasto, które świetnie sprawdzi się jako wielkanocna babka. Wypieki marchewkowe długo zachowują wilgotność. Babkę wzbogaciłam 3 rodzajami orzechów, a wierzch pokryłam kremem z serka.
Składniki (keksówka o wym. 25x12 cm.):
- 3 jajka
- 120 g. cukru
- 150 ml. oleju rzepakowego
- 200 g. marchewki startej na drobnych oczkach
- skórka otarta z 1 cytryny
- 230 g. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- po 1 małej garstce orzechów włoskich, ziemnych i nerkowych
Krem:
- 200 g. kanapkowego serka śmietankowego
- 60 g. cukru pudru
- 30 g. miękkiego masła
Oraz:
- odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy
Orzechy upraż w mocno nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu połowę posiekaj, a połowę zostaw do ozdoby.
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Jajka wbij do misy, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Następnie wlewaj pomału olej cały czas miksując. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, połącz z masą jajeczną mieszajać na najniżych obrotach miksera.
Dodaj posiekane orzechy, startą marchewkę i skórkę z cytryny, wymieszaj ciasto szpatułką.
Przełóż ciasto do poasmarownej masłem i wysypanej bułką keksówki. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka) na środkowym poziomie z funkcją góra-dół.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15 minut, a następnie wyjmij babkę z formy i studź na kratce do wypieków.
Serek zmiksuj z cukrem pudrem i masłem. Kremem posmaruj grubo wierzch zimnej babki, ozdób pozostałymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz