Prosta zupa z pora wzbogacona parmezanem. Od kiedy ją przyrządziłam stała się jedną z moich ulubionych :) Bardzo polecam!
Składniki:
(6 porcji)
- 400 g. pora
- 4 większe ziemniaki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 łyżki masła
- 200 g. kwaśnej śmietany 18%
- 100 g. startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Por pokrój w plasterki. Ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w kosteczkę.
W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pora. Dorzuć pozostałe warzywa i smaż na małym ogniu 2 minuty.
Warzywa zalej wodą tak, aby wystawała 2 cm. ponad nie. Wsyp 1 łyżeczkę soli. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Wybierz dużą chochlę zupy i zmiksuj ją ze śmietaną oraz gałką muszkatołową. Całość wlej do garnka i ciągle mieszając zagotuj. Dodaj starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem.
Piękne, apetyczne zdjęcia :) Zupa porowa pojawia się u mnie często, choć w nieco innym wydaniu. Twoja wersja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję :)
Usuń