W tym roku mam dla Was propozycję na jajka faszerowane chrupiącym bekonem z dodatkiem majonezu truflowego. A Wy czym najchętniej faszerujecie jajka na wielkanoc?
Wypróbujcie również te jajeczne przepisy:
- Sałatka z kuskusem perłowym i jajkiem
- Gofry owsiane z jajkiem i awokado
- Omlet z cheddarem i pomidorkami
- Omlet z wędzonym twarogiem i kiełkami groszku
- Tosty z szynką dojrzewającą i jajkiem w koszulce
Składniki (6 porcji):
- 6 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 6 plastrów wędzonego boczku
- natka pietruszki i rzeżucha (opcjonalnie)
- pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane odcedź, zalej zimną wodą. Skorupkę stłucz tylko przy jednym końcu jajka i obierz trochę więcej niż 1/3 skorupki. Włóż do naczynek na jajka.
Zetnij białko aż pojawi się żółtko. Wyjmij żółtko a ścięte białko posiekaj.
Plastry boczku usmaż na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi i będą chrupiące. Odłóż na ręcznik papierowy. Następnie posiekaj.
Majonez wymieszaj z oliwą truflową.
Żółtko rozgnieć widelcem, połącz z boczkiem i majonezem truflowym, dodaj posiekane białka. Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Wydrążone białka napełnij farszem. Posyp zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz