marca 19, 2021

Jajka faszerowane bekonem i majonezem truflowym

jajka faszerowane bekonem i majonezem truflowym na wielkanoc


W tym roku mam dla Was propozycję na jajka faszerowane chrupiącym bekonem z dodatkiem majonezu truflowego. A Wy czym najchętniej faszerujecie jajka na wielkanoc?


Wypróbujcie również te jajeczne przepisy:

  1. Sałatka z kuskusem perłowym i jajkiem
  2. Gofry owsiane z jajkiem i awokado
  3. Omlet z cheddarem i pomidorkami
  4. Omlet z wędzonym twarogiem i kiełkami groszku
  5. Tosty z szynką dojrzewającą i jajkiem w koszulce


Składniki (6 porcji):

  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • natka pietruszki i rzeżucha (opcjonalnie)
  • pieprz

przepis na faszerowane jajka wielkanoc


Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane odcedź, zalej zimną wodą. Skorupkę stłucz tylko przy jednym końcu jajka i obierz trochę więcej niż 1/3 skorupki. Włóż do naczynek na jajka.

Zetnij białko aż pojawi się żółtko. Wyjmij żółtko a ścięte białko posiekaj.

Plastry boczku usmaż na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi i będą chrupiące. Odłóż na ręcznik papierowy. Następnie posiekaj.

Majonez wymieszaj z oliwą truflową.

Żółtko rozgnieć widelcem, połącz z boczkiem i majonezem truflowym, dodaj posiekane białka. Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Wydrążone białka napełnij farszem. Posyp zieleniną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz