kwietnia 16, 2021

Łosoś na zielonych warzywach

łosoś z soczewicą pieczony

Z tęsknoty za wiosną zjadłam dziś pysznego łososia podanego na zielonych warzywach. Może teraz już w końcu wiosna do nas przyjdzie?


Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z łososia, każdy po 200 g.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 1/2 małego kalafiora romanesco
  • garść groszku cukrowego
  • duża garść szpinaku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, kolorowy pieprz

pieczony łosoś z soczewicą


Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą, następnie ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.

Kalafior podziel na małe różyczki i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty.

Na łyżce oliwy smaż przez chwilę groszek cukrowy, około 2 minut. Dodaj kalafiora i ugotowaną soczewicę. Podgrzewaj na małej mocy palnika.

Łososia oprósz solą i pieprzem, obsmaż na łyżce oliwy z każdej strony. Połóż na blaszce i skrop sokiem z cytryny. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 5 minut.

Do warzyw dodaj szpinak oraz sos sojowy i posiekaną natkę. Wymieszaj, dopraw jeśli potrzeba.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz