Z tęsknoty za wiosną zjadłam dziś pysznego łososia podanego na zielonych warzywach. Może teraz już w końcu wiosna do nas przyjdzie?
Składniki (2 porcje):
- 2 filety z łososia, każdy po 200 g.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szkl. zielonej soczewicy
- 1/2 małego kalafiora romanesco
- garść groszku cukrowego
- duża garść szpinaku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, kolorowy pieprz
Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą, następnie ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
Kalafior podziel na małe różyczki i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty.
Na łyżce oliwy smaż przez chwilę groszek cukrowy, około 2 minut. Dodaj kalafiora i ugotowaną soczewicę. Podgrzewaj na małej mocy palnika.
Łososia oprósz solą i pieprzem, obsmaż na łyżce oliwy z każdej strony. Połóż na blaszce i skrop sokiem z cytryny. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 5 minut.
Do warzyw dodaj szpinak oraz sos sojowy i posiekaną natkę. Wymieszaj, dopraw jeśli potrzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz