kwietnia 11, 2021

Pancakes majonezowe

pankejki naleśniki na majonezie



Puszyste i mięciutkie pancakes na jogurcie naturalnym i z dodatkiem majonezu. Coraz częściej przekonuję się, że majonez to bardzo fajny produkt i chętnie eksperymentuję z nim w kuchni :) 


Składniki (około 20 sztuk):

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • 250 g. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Pancakes na śniadanie


Żółtka oddziel od białek. 

W misce połącz jogurt z cukrem, żółtkami, majonezem i cukrem waniliowym. W drugiej misce wymieszaj mąkę przesianą z proszkiem i sodą.

Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Do mokrych składników wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki. Dodaj ubitą pianę i połącz z masą delikatnie mieszając.

Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką mocno rozgrzej. Zmniejsz moc palnika i kładź porcje ciasta, po 1 łyżce na placuszek. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony.

Gorące pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami: dżemem, owocami, syropem klonowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz