Puszyste i mięciutkie pancakes na jogurcie naturalnym i z dodatkiem majonezu. Coraz częściej przekonuję się, że majonez to bardzo fajny produkt i chętnie eksperymentuję z nim w kuchni :)
Składniki (około 20 sztuk):
- 2 łyżki majonezu
- 2 jajka
- 250 g. jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Żółtka oddziel od białek.
W misce połącz jogurt z cukrem, żółtkami, majonezem i cukrem waniliowym. W drugiej misce wymieszaj mąkę przesianą z proszkiem i sodą.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Do mokrych składników wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki. Dodaj ubitą pianę i połącz z masą delikatnie mieszając.
Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką mocno rozgrzej. Zmniejsz moc palnika i kładź porcje ciasta, po 1 łyżce na placuszek. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
Gorące pancakes podawaj z ulubionymi dodatkami: dżemem, owocami, syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz