Tradycyjne ruskie pierogi troszkę zmodyfikowałam ;) Postawiłam na kozi twaróg, a zamiast podsmażonej cebulki dodałam cebulkę prażoną. Wyszło pysznie! Coś dla prawdziwych fanów koziego sera :)
A może spróbujesz tych pierogów?
- RAVIOLI Z PIECZARKAMI, PODGRZYBKAMI I RICOTTĄ
- PIEROGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SEZAMEM
- PIEROGI Z PĘCZAKIEM I GRZYBAMI
- SEZAMOWE PIEROŻKI Z LEŚNYM FARSZEM
- TORTELLINI Z BOBEM W SOSIE OGÓRKOWO-CYTRYNOWYM
- PIEROGI Z SEREM I SOSEM MALINOWO-ROZMARYNOWYM
Składniki (około 25 sztuk):
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szkl. ciepłej przegotowanej wody
Farsz:
- 3 średnie ziemniaki
- 200 g. twarogu koziego Danmis
- 4 łyżki prażonej cebulki
- sól, pieprz
Oraz:
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystudzenia.
Przeciśnięte ziemniaki połącz z kozim twarogiem i cebulką. Dopraw solą i pieprzem.
Składniki na ciasto zagnieć na stolnicy, ulep kulę i przykryj ją odwróconą miską na 30 minut.
Porcje ciasta rozwałkowuj na grubość 2 mm. i wykrawaj kółka. Nakładaj po łyżce lub łyżeczce farszu (w zależności od wielkości kółek ciasta) i zlepiaj mocno brzegi, nadając kształt pierogów.
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj polane masełkiem i posypane prażoną cebulką.
*Wpis powstał we współpracy reklamowej z Specjały Regionu i Danmis.
extra na świeta idealne, a szikałem verge, doskonałe wegetariańskie rónież jadłem w Restauracja Kuchnia Gessler Konstancin, dlatego mnie wzięło na pierogi
OdpowiedzUsuń