kwietnia 20, 2021

Pierogi z kozim serem i prażoną cebulką

Pierogi z kozim serem i cebulką




Tradycyjne ruskie pierogi troszkę zmodyfikowałam ;) Postawiłam na kozi twaróg, a zamiast podsmażonej cebulki dodałam cebulkę prażoną. Wyszło pysznie! Coś dla prawdziwych fanów koziego sera :)


A może spróbujesz tych pierogów?
  1. RAVIOLI Z PIECZARKAMI, PODGRZYBKAMI I RICOTTĄ
  2. PIEROGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SEZAMEM
  3. PIEROGI Z PĘCZAKIEM I GRZYBAMI
  4. SEZAMOWE PIEROŻKI Z LEŚNYM FARSZEM
  5. TORTELLINI Z BOBEM W SOSIE OGÓRKOWO-CYTRYNOWYM
  6. PIEROGI Z SEREM I SOSEM MALINOWO-ROZMARYNOWYM

Składniki (około 25 sztuk):

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szkl. ciepłej przegotowanej wody 
Farsz:
  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g. twarogu koziego Danmis
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • sól, pieprz
Oraz:
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki prażonej cebulki do posypania

Pierogi z serem i prażoną cebulką



Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystudzenia.

Przeciśnięte ziemniaki połącz z kozim twarogiem i cebulką. Dopraw solą i pieprzem.

Składniki na ciasto zagnieć na stolnicy, ulep kulę i przykryj ją odwróconą miską na 30 minut.

Porcje ciasta rozwałkowuj na grubość 2 mm. i wykrawaj kółka. Nakładaj po łyżce lub łyżeczce farszu (w zależności od wielkości kółek ciasta) i zlepiaj mocno brzegi, nadając kształt pierogów.

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj polane masełkiem i posypane prażoną cebulką.

*Wpis powstał we współpracy reklamowej z Specjały Regionu i Danmis.


1 komentarz:

  1. extra na świeta idealne, a szikałem verge, doskonałe wegetariańskie rónież jadłem w Restauracja Kuchnia Gessler Konstancin, dlatego mnie wzięło na pierogi

    OdpowiedzUsuń