Nie od dziś wiadomo, że uwielbiam zupy. Wszystkie! :) Moim numerem 1 jest jednak zupa pomidorowa. Lubię jak jest dość kwaśna, przełamana odrobiną słodyczy. No i wolę z makaronem. Najlepsza jest ta zrobiona latem, z domowych dojrzewających w wakacyjnym słońcu pomidorach malinowych... Rozmarzyłam się! :) Zimą, gdy w sklepach dostępne są pomidory, których smak i konsystencja dalekie są do smaku... pomidorów - niestety -wykorzystuję passatę i koncentrat. Nie mogę przecież zostać bez pomidorówki przez większą cześć roku! Moim niedawnym odkryciem i sposobem na to, by zupa pomidorowa była cudownie kremowa, wręcz jedwabista jest dodatek majonezu. Tak, majonezu! Musicie tego spróbować! :)
Składniki (5-6 porcji):
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 300 g. passaty pomidorowej
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 6 gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 200 g. makaronu kluski Polmak
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą.
Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj marchewkę i pietruszkę pokrojoną w małą kosteczkę, liście laurowe i ziela angielskie. Smaż jeszcze przez 2 minuty.
Wlej 1 litr wody i dodaj przyprawę uniwersalną. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Wlej passatę i dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj 5 minut.
W 1/4 szklanki wody rozrób mąkę i majonez. Wlej 1 chochlę płynu z zupy i wymieszaj. Przelej do gotującej się zupy i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do zagotowania, dodaj posiekaną natkę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Po minucie zdejmij z ognia.
Pyszną, kremową zupę podawaj z makaronem.
*Post nie jest sponsorowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz