Nie są to jagodzinaki, lecz można nazwać je borówczankami ;) To chyba najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek zrobiłam i jakie w życiu jadłam! Cudownie maślane i nadziane dużą ilością borówek z wanilią.
Składniki (6 sztuk):
- 315 g. mąki pszennej
- 100 ml. mleka
- 10 g. świeżych drożdży
- 70 g. cukru
- 70 g. miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
Nadzienie:
- 350 g. borówek
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
- 35 g. masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki olejku migdałowego
Oraz:
Do podgrzanego, lekko ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj z odważonych składników 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozmieszaj nie pozostawiając grudek i odstaw zaczyn na 15 minut.
Przesianą mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj jajko i miękkie (ale nie rozpuszczone) masło. Wymieszaj, a następnie wyrób na blacie gładkie ciasto. Włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Borówki wymieszaj w misce z cukrami i bułką tartą. Ciasto podziel na 6 części, każdą rozpłaszcz na cienki placek i nałóż do środka sporo borówek. Uformuj lekko podłużne bułeczki zaklejając owoce w środku. Ułóż bułeczki na natłuszczonej blaszce łączeniem ciasta do dołu. Pozostaw na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C.
Składniki na kruszonkę wymieszaj ze sobą. Drożdżówki posmaruj jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posyp obficie kruszonką.
Piecz na środkowym poziomie, góra-dół przez 23 minuty.
bardzo apetyczne i napewno bardzo smaczne !
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, bardzo polecam!
UsuńPotwierdzam, przepyszne bułeczki! :)
OdpowiedzUsuńIdealna proporcja ciasta i nadzienia, nie za słodkie.
Przepis zapisany, na pewno często będę do niego wracała.
Polecam!
Dziękuję :) Cieszę się bardzo, że wszystko się udało :)
Usuń