maja 23, 2021

Maślane drożdżówki z borówkami

Maślane drożdżówki z borówkami


Nie są to jagodzinaki, lecz można nazwać je borówczankami ;) To chyba najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek zrobiłam i jakie w życiu jadłam! Cudownie maślane i nadziane dużą ilością borówek z wanilią.


Składniki (6 sztuk):

  • 315 g. mąki pszennej
  • 100 ml. mleka
  • 10 g. świeżych drożdży
  • 70 g. cukru
  • 70 g. miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 350 g. borówek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
  • 35 g. masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki olejku migdałowego
Oraz:
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka

Maślane drożdżówki z borówkami


Do podgrzanego, lekko ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj z odważonych składników 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozmieszaj nie pozostawiając grudek i odstaw zaczyn na 15 minut.
Przesianą mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj jajko i miękkie (ale nie rozpuszczone) masło. Wymieszaj, a następnie wyrób na blacie gładkie ciasto. Włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Borówki wymieszaj w misce z cukrami i bułką tartą. Ciasto podziel na 6 części, każdą rozpłaszcz na cienki placek i nałóż do środka sporo borówek. Uformuj lekko podłużne bułeczki zaklejając owoce w środku. Ułóż bułeczki na natłuszczonej blaszce łączeniem ciasta do dołu. Pozostaw na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C.

Składniki na kruszonkę wymieszaj ze sobą. Drożdżówki posmaruj jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posyp obficie kruszonką.

Piecz na środkowym poziomie, góra-dół przez 23 minuty.


drożdżówki z borówkami



2 komentarze: