maja 28, 2021

Tarta ze szparagami, pomidorkami i kruszonką z parmezanu

Tarta francuska ze szparagami, pomidorkami i kruszonką z parmezanu


Jeszcze jakiś miesiąc, a później szparagi będą już nieciekawe. Korzystam więc póki są najlepsze i wymyślam wciąż nowe przepisy. Dzisiaj skomponowałam pyszne danie w postaci tarty francuskiej z zielonymi szparagami i komidorkami koktajlowymi. Wisienką na tym torcie jest pysznie zrumieniona kruszonka parmezanowa. Czego chcieć więcej? :)


Składniki (3 porcje):

  • płat ciasta francuskiego o wadze 275 g.
  • 10 łodyg zielonych szparagów
  • 250 g. kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz i cukier
Kruszonka z parmezanu
  • 70 g. sera typu parmezan
  • 30 g. masła
  • 5 łyżek panierki panko

Tarta francuska ze szparagami, pomidorkami i kruszonką z parmezanu


Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj posiekane masło i panko, zagnieć ręką kruszonkę.

Ze szparagów odłam twardsze zdrewniałe końcówki. W patelni zagotuj wodę, wsyp do niej sodę oraz po 1/2 łyżeczki soli i cukru. Na wrzątek wrzuć szparagi i gotuj 2 minuty. Odcedź i od razu włóż do miski z zimną wodą.

Pomidorki przekrój na połówki, wymieszaj z oliwą i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzej do 200°C, funkcja góra-dół.
Rozwiń ciasto francuskie i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i zawiń do środka każdy brzeg, na szerokość 1,5 cm. Zawinięte brzegi również posmaruj jajkiem.
Na cieście rozłóż połowę kruszonki, a na nią porozkładaj połowę przygotowanych pomidorków. Ułóż szparagi, całe lub przekrojone na pół. Pomiędzy szparagami poukładaj pozostałe pomidorki. Wierzch posyp resztą kruszonki.
Piecz przez 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz