Jeszcze jakiś miesiąc, a później szparagi będą już nieciekawe. Korzystam więc póki są najlepsze i wymyślam wciąż nowe przepisy. Dzisiaj skomponowałam pyszne danie w postaci tarty francuskiej z zielonymi szparagami i komidorkami koktajlowymi. Wisienką na tym torcie jest pysznie zrumieniona kruszonka parmezanowa. Czego chcieć więcej? :)
Składniki (3 porcje):
- płat ciasta francuskiego o wadze 275 g.
- 10 łodyg zielonych szparagów
- 250 g. kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 małe jajko
- sól, pieprz i cukier
Kruszonka z parmezanu
Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj posiekane masło i panko, zagnieć ręką kruszonkę.
Ze szparagów odłam twardsze zdrewniałe końcówki. W patelni zagotuj wodę, wsyp do niej sodę oraz po 1/2 łyżeczki soli i cukru. Na wrzątek wrzuć szparagi i gotuj 2 minuty. Odcedź i od razu włóż do miski z zimną wodą.
Pomidorki przekrój na połówki, wymieszaj z oliwą i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 200°C, funkcja góra-dół.
Rozwiń ciasto francuskie i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i zawiń do środka każdy brzeg, na szerokość 1,5 cm. Zawinięte brzegi również posmaruj jajkiem.
Na cieście rozłóż połowę kruszonki, a na nią porozkładaj połowę przygotowanych pomidorków. Ułóż szparagi, całe lub przekrojone na pół. Pomiędzy szparagami poukładaj pozostałe pomidorki. Wierzch posyp resztą kruszonki.
Piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz