Co planujecie na dzisiejszą kolację? Ja na całego korzystam z sezonu szparagowego, a ostatnio połączyłam to przepyszne warzywo z równie ukochanymi przeze mnie krewetkami. A to wszystko na pięknie wyrośniętym dutch baby w wersji wytrawnej. A jeśli nie kolacja, to może być to również wykwintne niedzielne śniadanko! :)
Składniki (2 porcje):
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 12 szt. surowych krewetek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 10 łodyg zielonych szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzej do 220°C.
Jajka, mąkę i mleko wymieszaj mikserem. Dodaj posiekany szczypiorek oraz dopraw ciasto solą i pieprzem.
Dwa niewielkie naczynia do zapiekania rozgrzej na palniku, wrzuć po odrobinie masła do każdego i rozprowadź po powierzchni. Wlej po połowie ciasta na każde naczynie i trzymaj na mocnym ogniu kilkanaście sekund. Następnie przełóż foremki z ciastem do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie, góra-dół przez 13 minut.
W tym czasie ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi przekrój na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię z gotującą się, posoloną i posłodzoną cukrem wodą (około 1/2 szklanki wody). Gotuj na mocnym ogniu, a gdy ta odparuje szparagi przełóż na bok patelni, wlej oliwę i wrzuć oczyszczone krewetki (tylko z pancerzami na ogonkach). Dodaj czosnek posiekany w plasterki, smaż krewetki po 1 minucie z każdej strony. Wlej wino i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wrzuć schłodzone masło i mieszaj energicznie zawartość patelni. Dopraw solą i pieprzem.
Po wyjęciu dutch baby z piekarnika, wyłóż na ich wierzch krewetki ze szparagami (nie zapomnij o maślanym sosiku z dna patelni :) ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz