maja 31, 2021

Bananowe naleśniki z karmelizowanymi truskawkami

Bananowe naleśniki z truskawkami


Takie pyszne słodkie śniadanko sobie ostatnio zafundowałam. Miałam ochotę na naleśniki o bananowym smaku, jednak dodatek świeżego banana znacznie obciążył by ciasto naleśnikowe. Postanowiłam więc przetestować puder bananowy marki Sunday Natural. Dzięki niemu naleśniczki wyszły lekkie i mięciutkie, a ja cieszyłam się smakiem bananów, które tak uwielbiam :)


Składniki (4 naleśniki):

  • 1 jajko
  • 200 ml. mleka
  • 40 g. Bio Bananen Pulver od Sunday Natural
  • 15 g. cukru
  • 50 g. mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 300 g. truskawek
  • 2 szczypty cynamonu
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Bananowe naleśniki z truskawkami


Do miski wlej mleko. Dodaj jajko, cukier, mąkę i puder bananowy. Zmiksuj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie przemieszaj ciasto i usmaż na odrobinie oleju 4 naleśniki, rumieniąc je z obu stron.

Truskawki podziel na ćwiartki. Wrzuć do garnka, dodaj miód i cynamon. Smaż aż truskawki puszczą sok i się skarmelizują. Pod koniec wrzuć posiekane listki mięty i wymieszaj.

Ciepłe naleśniki podawaj z truskawkami.


Wpis powstał we współpracy z Sunday Natural.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz