maja 04, 2021

Zupa szczawiowa

najlepsza zupa szczawiowa

Zupa, która zwiastuje wiosnę. Prosta i pyszna. warto podać ją z jajkiem ugotowanym na miękko. Życzę smacznego! :)


Składniki (3 porcje):

  • duża garść liści szczawiu
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 dużej marchewki
  • 1/4 małego selera
  • 10 cm. kawałek zielonych części pora
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 750 ml. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

wiosenna zupa ze szczawiu z jajkiem na miękko


Szczaw dobrze wypłucz i wyłóż na durszlak. Po odcieknięciu wody posiekaj.

Ziemniaka pokrój w małą kosteczkę. Cukinię, marchewkę i seler zetrzyj na dużych oczkach. Por drobno posiekaj. W garnku rozpuść masło. Wrzuć warzywa oraz ziela angielskie i listki laurowe. Smaż na średniej mocy palnika. Gdy warzywa zaczną się lekko przypalać, wlej bulion i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 20 minut.

Wrzuć posiekany szczaw oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i gotuj 2 minuty.
Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy i po połączeniu wlej śmietanę do garnka z zupą. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do zagotowania i wyłącz ogień.
Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Jajka włóż do rondelka z gotującą się wodą. Gotuj 6 minut, następnie odcedź i od razu zalej dużą ilością zimnej wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz