Zupa, która zwiastuje wiosnę. Prosta i pyszna. warto podać ją z jajkiem ugotowanym na miękko. Życzę smacznego! :)
Składniki (3 porcje):
- duża garść liści szczawiu
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1 duży ziemniak
- 1/2 dużej marchewki
- 1/4 małego selera
- 10 cm. kawałek zielonych części pora
- 1/2 małej cukinii
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 750 ml. bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Szczaw dobrze wypłucz i wyłóż na durszlak. Po odcieknięciu wody posiekaj.
Ziemniaka pokrój w małą kosteczkę. Cukinię, marchewkę i seler zetrzyj na dużych oczkach. Por drobno posiekaj. W garnku rozpuść masło. Wrzuć warzywa oraz ziela angielskie i listki laurowe. Smaż na średniej mocy palnika. Gdy warzywa zaczną się lekko przypalać, wlej bulion i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 20 minut.
Wrzuć posiekany szczaw oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i gotuj 2 minuty.
Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy i po połączeniu wlej śmietanę do garnka z zupą. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do zagotowania i wyłącz ogień.
Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Jajka włóż do rondelka z gotującą się wodą. Gotuj 6 minut, następnie odcedź i od razu zalej dużą ilością zimnej wody.
Jadłem ją, kiedy byłem tam - https://inrzeszow.pl/
OdpowiedzUsuńWybitna i rzadko spotykana. Zupełnie inny smak. Coś pięknego ;-)