kwietnia 29, 2021

Tortilla z łososiem, kozim serem i sosem aioli

Tortilla z łososiem i kozim serem


Tortilla to łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. Po te pyszne placki, w które można zawinąć co tylko lubimy i sobie wymyślimy często sięgamy, gdy organizujemy małą imprezkę :) Tym razem tortilla z popularnym łososiem, ale z niecodziennymi dodatkami. Co powiecie na sos aioli, marynowane pieczarki i kozi ser? Okazało się, że wszystko razem świetnie ze sobą współgra!


Składniki (4 porcje):

  • 4 placki tortilli
  • 100 g. dojrzewającej koziej roladki
  • 150 g. wędzonej łososia
  • 100 g. marynowanych mini pieczarek
  • 1/2 małej sałaty lodowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • 100 ml. oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Tortilla z wędzonym łososiem, pieczarkami, sosem aioli


Żółtko roztrzep trzepaczką w miseczce ze startym na drobnych oczkach czosnkiem. Wlewaj malutkim ciurkiem oliwę cały czas energicznie ubijając. Gdy wlejesz całą oliwę i utworzy się gęsty czosnkowy majonez dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje Ci się zbyt intensywny w smaku poprzez oliwę, jej połowę możesz zastąpić zwykłym olejem, najlepiej tłoczonym na zimno.

Na placku tortilli rozsmaruj niepełną łyżkę sosu. W jednym rzędzie ułóż posiekaną sałatę, przekrojone na pół pieczarki, plasterki roladki koziej oraz kawałki wędzonego łososia. Zwiń ciasno tortillę. To samo zrób z pozostałymi plackami. Pokrój tortille na 4-5 cm. kawałki.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza