Tortilla to łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. Po te pyszne placki, w które można zawinąć co tylko lubimy i sobie wymyślimy często sięgamy, gdy organizujemy małą imprezkę :) Tym razem tortilla z popularnym łososiem, ale z niecodziennymi dodatkami. Co powiecie na sos aioli, marynowane pieczarki i kozi ser? Okazało się, że wszystko razem świetnie ze sobą współgra!
Składniki (4 porcje):
- 4 placki tortilli
- 100 g. dojrzewającej koziej roladki
- 150 g. wędzonej łososia
- 100 g. marynowanych mini pieczarek
- 1/2 małej sałaty lodowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 żółtko
- 100 ml. oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Żółtko roztrzep trzepaczką w miseczce ze startym na drobnych oczkach czosnkiem. Wlewaj malutkim ciurkiem oliwę cały czas energicznie ubijając. Gdy wlejesz całą oliwę i utworzy się gęsty czosnkowy majonez dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje Ci się zbyt intensywny w smaku poprzez oliwę, jej połowę możesz zastąpić zwykłym olejem, najlepiej tłoczonym na zimno.
Na placku tortilli rozsmaruj niepełną łyżkę sosu. W jednym rzędzie ułóż posiekaną sałatę, przekrojone na pół pieczarki, plasterki roladki koziej oraz kawałki wędzonego łososia. Zwiń ciasno tortillę. To samo zrób z pozostałymi plackami. Pokrój tortille na 4-5 cm. kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz