Jeśli lubicie szybkie i lekkie obiady, to ta propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Właśnie takie obiady najbardziej lubię, kiedy na zewnątrz robi sie już naprawdę ciepło. Pojawiła się już pierwsza fasolka szparagowa, a co zielone to musi pojawić się u mnie na talerzu :)
Składniki (2 porcje):
- 100 g. kaszy bulgur
- duża garść zielonej fasolki szparagowej
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżeczki masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Fasolkę szparagową wrzuć na wrzątek z cukrem i taką samą ilością soli. Gotuj 5 minut, a następnie odcedź i zanuż w zimnej wodzie. Pokrój na mniejsze kawałki.
Bulgur gotuj w lekko osolonej wodzie 10 minut.
Pomidorki przekrój na połówki. Na patelni, na łyżeczce masła podgrzewaj pomidorki, po chwili dodaj fasolkę i smaż minutę.
Dodaj ugotowaną kaszę i pozostałe masło. Mieszaj i podgrzwej 2 minuty, dodaj łyżkę sera typu parmezan i dopraw sola i pieprzem.
Bulgur podawaj z jajkami sadzonymi. Posyp resztą parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz