czerwca 05, 2021

Bulgur z fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi

Bulgur z fasolką szparagową i pomidorkami


Jeśli lubicie szybkie i lekkie obiady, to ta propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Właśnie takie obiady najbardziej lubię, kiedy na zewnątrz robi sie już naprawdę ciepło. Pojawiła się już pierwsza fasolka szparagowa, a co zielone to musi pojawić się u mnie na talerzu :)


Składniki (2 porcje):

  • 100 g. kaszy bulgur
  • duża garść zielonej fasolki szparagowej
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Bulgur z fasolką szparagową i pomidorkami



Fasolkę szparagową wrzuć na wrzątek z cukrem i taką samą ilością soli. Gotuj 5 minut, a następnie odcedź i zanuż w zimnej wodzie. Pokrój na mniejsze kawałki.

Bulgur gotuj w lekko osolonej wodzie 10 minut.

Pomidorki przekrój na połówki. Na patelni, na łyżeczce masła podgrzewaj pomidorki, po chwili dodaj fasolkę i smaż minutę.
Dodaj ugotowaną kaszę i pozostałe masło. Mieszaj i podgrzwej 2 minuty, dodaj łyżkę sera typu parmezan i dopraw sola i pieprzem.

Bulgur podawaj z jajkami sadzonymi. Posyp resztą parmezanu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz