Ledwo zaczęła się prawdziwa wiosna, a już jakby mamy lato. Na upały wiadomo - najlepsze są orzeźwiające napoje. Ostatnio przyrządziłam pyszną mrożoną herbatę z kwiatów hibiskusa, a żeby było bardziej polsko rozpuściłam w niej mus truskawkowy :)
Składniki (3 porcje):
- 10 g. suszonych kwiatów hibiskusa od Sunday Natural
- 100 g .truskawek
- 700 ml. wrzącej wody
- 1,5 łyżki cukru
- kilka listków świeżej mięty
- kostki lodu
Kwiaty hibiskusa zalej wrzątkiem i odstaw do zaparzenia, a następnie do całkowitego wystudzenia.
Truskawki podziel na części, wrzuć do rondelka. Dodaj cukier i duś, aż będą miękkie i puszczą sporo soku. Zblenduj i wystudź.
Napar hibiskusowy przecedź, wymieszaj z musem truskawkowym i rozgniecionymi listkami mięty.
Do szklanek nałóż lostki lodu i zalej herbatą hibiskusowo-truskawkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz