Nie może tutaj zabraknąć mojego ulubionego dania śniadaniowego - czyli jajecznicy. W związku z tym, że mamy sezon na szparagi, nie może też być inaczej, żebym nie dodała ich właśnie do tej szybkiej potrawy :) Do tego już tylko szczypiorek i chrupiąca rzodkiewka. Czy może być lepsze śniadanie na ten piękny czerwcowy czas?
Składniki (2 porcje):
- 6 jajek
- 6 łodyg zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Od łodyg szparagów odłam twardsze końcówki. Tak przygotowane szparagi pokrój na plasterki, a główki zostaw w całości lub przekrój wzdłuż na pół.
Na patelni rozpuść masło. Wrzuć wszystkie szparagi i podsmażaj przez 2-3 minuty, lekko posól.
Wbij na patelnię jajka i dodaj szczypiorek. Mieszaj i smaż jajecznicę do momentu uzyskania swojego ulubionego poziomu ścięcia jaj.
Dopraw solą i swieżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz