Pyszna letnia zupa z fasolki szparagowej. Jej smak bardzo fajnie podkręca kozi ser sałatkowy.
Składniki (4 porcje):
- 400 g. zielonej fasolki szparagowej
- 800 ml. bulionu warzywnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 250 g. obranych ziemniaków
- 120 g. obranego korzenia selera
- 10 cm. kawałek pora
- 100 g. koziego sera sałatkowego
- 2 łyżeczki masła
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy truflowej (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Fasolkę pokrój na 1 cm kawałki.
Ziemniaki i seler obierz i pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka z roztopionym masłem. Dodaj posiekany por i fasolkę. Smaż 3-4 minuty, co chwilę mieszając. Wlej bulion, wsyp 1 płaską łyżeczkę soli. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 20 minut.
Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie połącz ze sobą i wlej do reszty zupy, zamieszaj. Wybierz około 3 chochli zupy (płynu i gęstego) i zblenduj. Wlej z powrotem do garnka z zupą. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku.
Zupę podawaj z pokruszonym kozim serem i skropioną oliwą truflową.
Świetny przepis! Nie miałam okazji do tej pory robić zupy z fasolki szparagowej. Brzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, bardzo polecam 🙂
Usuń