czerwca 21, 2021

Zupa z fasolki szparagowej z kozią fetą

zupa z zielonej fasolki szparagowej z kozim serem

Pyszna letnia zupa z fasolki szparagowej. Jej smak bardzo fajnie podkręca kozi ser sałatkowy.


Składniki (4 porcje):

  • 400 g. zielonej fasolki szparagowej
  • 800 ml. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250 g. obranych ziemniaków
  • 120 g. obranego korzenia selera
  • 10 cm. kawałek pora
  • 100 g. koziego sera sałatkowego
  • 2 łyżeczki masła
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy truflowej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz


zupa z fasolki szparagowej

Fasolkę pokrój na 1 cm kawałki.

Ziemniaki i seler obierz i pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka z roztopionym masłem. Dodaj posiekany por i fasolkę. Smaż 3-4 minuty, co chwilę mieszając. Wlej bulion, wsyp 1 płaską łyżeczkę soli. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 20 minut.

Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie połącz ze sobą i wlej do reszty zupy, zamieszaj. Wybierz około 3 chochli zupy (płynu i gęstego) i zblenduj. Wlej z powrotem do garnka z zupą. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku.

Zupę podawaj z pokruszonym kozim serem i skropioną oliwą truflową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz