Uwielbiam grillowany schab, a ten z kością w szczególności. Soczysty i pełen smaku. Tym razem zrobiłam go w aromatycznej wersji orientalnej w marynacie teriyaki. Robi się ją bardzo szybko z gotowym sosem od Blue Dragon. A do schabu najlepsze będą grillowane warzywa i pieczarki. Mam nadzieję, że już cieknie Ci ślinka! :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 2 schaby z kością, każdy o wadze około 230 g.
- 1 większy batat
- 1 mniejsza cukinia
- 1 zielona papryka
- 6 brązowych pieczarek
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 saszetka sosu sticky teriyaki od Blue Dragon
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka listków tymianku
- sól, pieprz
Połowę sosu teriyaki wyciśnij do miseczki. Dodaj olej, tymianek i starty drobno czosnek. Dopraw marynatę dodatkowo solą i pieprzem.
Kotlety z kością rozbij uderzając tępą stroną dużego noża. Mięso posmaruj całą przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Batata obierz i pokrój w plastry grubości 7-8 mm. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj 10 minut, po czym odcedź.
Pieczarki pokrój na ćwiartki, cukinię w grubsze plastry a paprykę w cząstki. Warzywa razem z podgotowanym batatem umieść w dużej misce, wlej resztę sosu z saszetki i dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył warzywa.
Pieczarki, paprykę, batata oraz cukinię grilluj na tacce grillowej lub bezpośrednio na ruszcie aż będą miękkie, ale nadal chrupiące.
Schab grilluj po około 5 minut z każdej strony.
Przed podaniem posyp danie prażonym sezamem.
*Post powstał we współpracy reklamowej z Blue Dragon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz