lipca 24, 2021

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami i budyniem


Ciasto z własnoręcznie zbieranych jagód smakuje nejlepiej! :) Co najbardziej lubisz robić z jagód? Daj znać w komentarzu, inspirujmy się nawzajem! Pomysł na tą tartę, jak na większość moich przepisów, powstał spontanicznie i jak zwykle był to eksperyment ;) Spód wyszedł przepyszny, a połaczenie jagód z budyniem o smaku cytryny jest genialne!


Wypróbuj inne moje tarty:

1. TARTA CYTRYNOWO-TYMIANKOWA

2. CZEKOLADOWA TARTA Z ORZECHOWYM KARMELEM I KRUSZONKĄ

3. TARTA Z JEŻYNAMI

4. BEZGLUTENOWA KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI

5. GALETTE ZE ŚLIWKAMI


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!


 


Składniki (forma o średnicy 23-24 cm.):

Ciasto:
  • 200 g. mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania
  • 100 g. masła
  • 1 jajko
  • 60 g. cukru pudru
Nadzienie:
  • 450 ml. mleka
  • 60 g. budyniu o smaku cytrynowym (w proszku)
  • 150 g. cukru
  • 250 g. jagód
Kruszonka:
  • 20 g. masła
  • 30 g. cukru
  • 40 g. mąki pszennej

tarta z jagodami i budyniem



Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć rękami kruszonkę. Wyłóż na blat i połącz dokładniej składniki w kulę. Podsypując ciasto mąką uformuj okrąg, którym wylep dno i brzegi formy do tarty.

100 ml. mleka wlej do garnuszka, dodaj proszek budyniowy i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony budyń i mieszaj energicznie do powstanie gęstego budyniu. Gdy budyń sie zagotuje, zdejmij go z palnika.

Z podanych składników zagnieć rękami kruszonkę. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Budyń przełóż na wyłożony spód i rozsmaruj (jeszcze ciepły). Na budyniu rozłóż jagody, a na nich rozsyp kruszonkę.

Wstaw do piekarnika i piecz na jego niższym poziomie przez 32 minuty. Po wyjęciu wystudź tartę, kładąc formę na kratce do wypieków. Możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Jak widzę jagody, to automatycznie myślę jagodzianki:D Ubóstwiam jagodzianki i oczywiście same jagody też pochłaniam dużymi ilościami:) Tarta wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń