Ciasto z własnoręcznie zbieranych jagód smakuje nejlepiej! :) Co najbardziej lubisz robić z jagód? Daj znać w komentarzu, inspirujmy się nawzajem! Pomysł na tą tartę, jak na większość moich przepisów, powstał spontanicznie i jak zwykle był to eksperyment ;) Spód wyszedł przepyszny, a połaczenie jagód z budyniem o smaku cytryny jest genialne!
Wypróbuj inne moje tarty:
2. CZEKOLADOWA TARTA Z ORZECHOWYM KARMELEM I KRUSZONKĄ
4. BEZGLUTENOWA KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (forma o średnicy 23-24 cm.):
Ciasto:
- 200 g. mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania
- 100 g. masła
- 1 jajko
- 60 g. cukru pudru
Nadzienie:
- 450 ml. mleka
- 60 g. budyniu o smaku cytrynowym (w proszku)
- 150 g. cukru
- 250 g. jagód
Kruszonka:
Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć rękami kruszonkę. Wyłóż na blat i połącz dokładniej składniki w kulę. Podsypując ciasto mąką uformuj okrąg, którym wylep dno i brzegi formy do tarty.
100 ml. mleka wlej do garnuszka, dodaj proszek budyniowy i dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony budyń i mieszaj energicznie do powstanie gęstego budyniu. Gdy budyń sie zagotuje, zdejmij go z palnika.
Z podanych składników zagnieć rękami kruszonkę. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Budyń przełóż na wyłożony spód i rozsmaruj (jeszcze ciepły). Na budyniu rozłóż jagody, a na nich rozsyp kruszonkę.
Wstaw do piekarnika i piecz na jego niższym poziomie przez 32 minuty. Po wyjęciu wystudź tartę, kładąc formę na kratce do wypieków. Możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Jak widzę jagody, to automatycznie myślę jagodzianki:D Ubóstwiam jagodzianki i oczywiście same jagody też pochłaniam dużymi ilościami:) Tarta wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń