Póki są jagody, musiałam koniecznie zrobić z nimi tego pieczonego naleśnika. Rzadko jadam śniadania na słodko, nie licząc owsianki czy jaglanki. Dziś jednak te jagody w dutch baby były idealnym śniadaniem :)
Masz ochotę na więcej jagodowych inspiracji? Wypróbuj zatem:
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 70 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 130 ml. mleka
- duża garść świeżych jagód
Jajko zmiksuj z mlekiem, mąką, cukrem i cukrem waniliowym.
Piekarnik rogrzej do 220°C. W trakcie rozgrzewania włóż niewielkie naczynie do zapiekania (żeliwna patelnia lub inne) do piekarnika.
Po rozgrzaniu wyjmij ostrożnie naczynie i wlej masę naleśnikową. Na ciasto wsyp jagody.
Wstaw z powrotem do pieca i piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 15 minut lub do ładnego wyrośnięcia i zrumienienia naleśnika.
Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Póki są świeże najlepsze jagody :) Smacznego życzę!
UsuńMogę użyć mrożonych jagód jedli tak to czy rozmrozić je i czymś obtoczyć?
OdpowiedzUsuńTak, najlepiej obtoczyć je mieszance mąki ziemniaczanej i bułki tartej :)
Usuń