sierpnia 03, 2021

Fasolka szparagowa z sosem kaparowym

Fasolka szparagowa z sosem kaparowym


Dziś mam dla Ciebie szybką, lecz niebanalną przystawkę z fasolką szparagową w roli głównej. To taka alternatywa dla popularnej i lubianej fasolki z masłem z bułką tartą.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

  • 250 g. zielonej fasolki szparagowej
  • 60 g. masła
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki posiekanych kaparów
  • 2 łyżki pokruszonego twarogu wędzonego solankowego
  • sól wędzona
  • pieprz

Fasolka szparagowa z sosem kaparowym


Fasolkę gotuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut.

W rondelku rozpuść masło, dodaj kapary i smaż przez minutę.

Wlej śmietankę i zagotuj. Do żółtek wlej 3-4 łyżki gorącego sosu, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty sosu. Energicznie wymieszaj i zdejmij sos od razu z palnika. Sos dopraw solą wędzoną i pieprzem.

Fasolkę podawaj polaną sosem i posypaną okruchami twarogu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz