lipca 31, 2021

Grillowana cukinia z krewetkami

grillowana cukinia z krewetkami


Lubisz grillowane warzywa? Ja bardzo! Uwielbiam faszerowaną cukinię, dlatego pomyślałam, że być może można ją zrobić także na grillu. Nadzienie jest jadnak nietypowe, ale wszystkie smaki bardzo fajnie się uzupełniają. Postawiłam na krewetki, które wybornie smakują doprawione sosem słodko-kwaśnym.


Tutaj zobacz inne pomysły na faszerowaną cukinię:

FASZEROWANA CUKINIA W SOSIE POMIDOROWYM

2. CUKINIA FASZEROWANA KUSKUSEM I ORZECHAMI


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (4 sztuki):

  • 2 średnie cukinie
  • 16-20 sztuk surowych krewetek
  • 1 saszetka sosu sweet&sour od Blue Dragon
  • 2 jajka
  • 100 ml. smietanki 30%
  • 60 g. żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


grillowana cukinia z krewetkami


Krewetki oczyszczone (ale z ogonkami) włóż do miseczki. Dodaj połowę sosu sweet&sour, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Cukinie przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż łyżką miąższ i pestki. Oprósz solą środki cukinii i połóż na durszlaku przeciętą stroną w dół, na około 20 minut.

Ser żółty zetrzyj drobno. Wrzuć starty ser do miski i wymieszaj ze śmietanką, retszą sosu sweet&sour, jajkami, startym drobno czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw masę solą i pieprzem.

Cukinie ułóż na rozgrzanym dobrze grillu, przeciętą stroną ku dołowi, przykryj grill pokrywą i grilluj około 10 minut. Odwróć cukinie wydrążoną stroną ku górze i nałóż do ich wnętrza masę z jajek i sera. Ponownie przykryj grill i grilluj około 10 minut. W połowie tego czasu ułóż na cukiniach zamarynowane w sosie krewetki.

*Wpis powstał we współpracy reklamowej z marką Blue Dragon.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz