sierpnia 06, 2021

Pizza z cukinią i szynką parmeńską

Pizza orkiszowa z cukinią


Na dzisiejszy piątkowy wieczór polecę Ci pizzę na przepysznym mięciutkim cieście z chrupiącym i rumianym spodem. Jako, że mamy sezon na cukinię, a ja wprost uwielbiam to wdzięczne warzywo, to nie mogło jej zabraknąć na mojej wakacyjnej pizzy. A ciasto jest w 100% orkiszowe, samo zdrowie! :)


 Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (1 pizza o średnicy ok. 30 cm.):
  • 250 g. mieszanki do wypieku pizzy - Ciasto na pizzę orkiszowe włoskie od Naturalnie Zdrowe + 1 łyżka dodatkowo
  • 15 g. świeżych drożdży
  • 140 ml. lekko ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 2 pomidory
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 40 g. sera grana padano
  • kilka gałązek tymianku
  • pieprz, sól

Pizza orkiszowa z cukinią


Drożdże rozmieszaj dokładnie w wodzie z cukrem i 1 łyżką mąki (mieszanki na pizzę).
Odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Do miski dodaj oliwę i 250 g. mieszanki na pizzę, wymieszaj do połączenia składników, a następnie wyłóż ciasto na blat i zagniataj je rękami około 5 minut. Włóż z powrotem do miski, którą przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Ser grana padano zetrzyj drobno i wymieszaj z śmietanką oraz 1 pomidorem sparzonym i obranym ze skórki, pokrojonym w kosteczkę. Dopraw solą i pieprzem.

Drugiego pomidora pokrój w półplasterki,a cukinię w bardzo cienkie plastry 1mm.

Po wyrośnięciu ciasto wyłóż na blat i delikatnie rozwałkuj okrągły placek o średnicy około 30 cm. Połóż go na natłuszczonej blaszce i posmaruj sosem śmietankowym z grana padano. Na sosie poukładaj plasterki cukinii i pomidora. Całość posyp listkami tymianku i oprósz solą i pieprzem.

Pizzę wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 230°C, piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 12-13 minut.

Po wyjęciu z pieca ułóż na pizzy plasterki szynki parmeńskiej. Możesz też posypać dodatkowym serem grana padano.


*Post powstał we współpracy z Naturalnie Zdrowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz