Choć zdecydowanie bardziej wolę wytrawne obiady na słono, to pierogi leniwe są takim moim odstępstwem od tej reguły :) Uwielbiam je za ich niesamowicie delikatną konsystencję. Tym razem przygotowałam do nich szybki sos ze śliwek z dodatkiem cynamonu. To chyba najlepszy z możliwych jesiennych obiadów na słodko :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 250 g. twarogu półtłustego w kostce
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 10 śliwek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki wody
- 40 g. masła
Kawałki twarogu kładź na sitku i przecieraj go grzbietem łyżki do dużej miski. Do tak przetartego sera dodaj sól, jajko i mąkę. Zagnieć krótko gładkie ciasto.
Z ciasta roluj wałeczki grubości palca, które tnij na ukos tak jak kopytka. Układaj kluseczki na blacie posypanym mąką.
Śliwki umyj i wypestkuj. Potnij na mniejsze kawałki.
Na patelnię wsyp cukier trzcinowy i podgrzewaj aż rozpuści się i utworzy karmel. Od razu po rozpuszczeniu dodaj na patelnię śliwki, cukier waniliowy, cynamon i wodę. Smaż śliwki około 3 minut,a gdy trochę się rozpadna i puszczą sok dodaj kawałeczki masła i mocno podgrzewaj aż połączy się z sokiem śliwkowym. Sos jest gotowy.
Pierogi leniwe wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i połącz z sosem.
Dodatkowo można posypać danie jeszcze odrobiną cukru trzcinowego.
Bardzo smacznie. Ten sosik śliwkowy już lubię. :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszny!
Usuń