września 24, 2021

Pierogi leniwe z sosem śliwkowym

Pierogi leniwe z sosem śliwkowym


Choć zdecydowanie bardziej wolę wytrawne obiady na słono, to pierogi leniwe są takim moim odstępstwem od tej reguły :) Uwielbiam je za ich niesamowicie delikatną konsystencję. Tym razem przygotowałam do nich szybki sos ze śliwek z dodatkiem cynamonu. To chyba najlepszy z możliwych jesiennych obiadów na słodko :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (4 porcje):

  • 250 g. twarogu półtłustego w kostce
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 śliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki wody
  • 40 g. masła

Pierogi leniwe z sosem śliwkowym



Kawałki twarogu kładź na sitku i przecieraj go grzbietem łyżki do dużej miski. Do tak przetartego sera dodaj sól, jajko i mąkę. Zagnieć krótko gładkie ciasto.

Z ciasta roluj wałeczki grubości palca, które tnij na ukos tak jak kopytka. Układaj kluseczki na blacie posypanym mąką.

Śliwki umyj i wypestkuj. Potnij na mniejsze kawałki.

Na patelnię wsyp cukier trzcinowy i podgrzewaj aż rozpuści się i utworzy karmel. Od razu po rozpuszczeniu dodaj na patelnię śliwki, cukier waniliowy, cynamon i wodę. Smaż śliwki około 3 minut,a gdy trochę się rozpadna i puszczą sok dodaj kawałeczki masła i mocno podgrzewaj aż połączy się z sokiem śliwkowym. Sos jest gotowy.

Pierogi leniwe wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i połącz z sosem.
Dodatkowo można posypać danie jeszcze odrobiną cukru trzcinowego.



2 komentarze: