września 28, 2021

Pizza cztery sery z pomidorkami koktajlowymi

Pizza cztery sery z pomidorkami koktajlowymi


Dziś mam dla Ciebie przepis na pizzę 4 sery. Różni się ona trochę od tych klasycznych serowych, ponieważ nie zawiera mozzarelli ;) Chciałam wykorzystać to, co miałam akurat w lodówce. Pizza skomponowana jest więc z sera cheddar, mimolette, gorgonzoli i parmezanu. Sos również jest nietypowy, to po prostu kwaśna śmietana :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (pizza o średnicy 30 cm.):

Zaczyn

  • 10 g. świeżych drożdży
  • 20 g. mąki pszennej
  • 5 g. cukru
  • 140 ml. lekko ciepłej wody
Ciasto
  • cały zaczyn
  • 190 g. mąki pszennej
  • 50 g. mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki
  • 250 g. pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 30 g. sera typu parmezan
  • 50 g. sera z niebieską plaśnią
  • 50 g. cheddara
  • 50 g. sera mimolette
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Pizza cztery sery z pomidorkami koktajlowymi


Składniki na zaczyn wymieszaj w misce i pozostaw na 20 minut.

Do zaczynu wsyp mąkę pszenną i krupczatkę oraz sól. Dodaj oliwę i połącz składniki. Ciasto wyłóż na blat i zagniataj rękami przez 5-10 minut. Zrób z ciasta kulkę i włóż ją z powrotem do miski. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i uformuj okrągły placek o średnicy 28-29 cm. Połóż go na naoliwionej blaszce i posmaruj śmietaną, pozostawiając czyste ranty ciasta. Na śmietanie poukładaj rzekrojone na pół pomidorki, które oprósz solą, pieprzem i bazylią. Odstaw pizzę na 15 minut.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 220°C.

Ser z niebieską pleśnią pokrój w kostkę, a pozostałe zetrzyj na tarce. Wstaw pizzę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 10 minut. Wyjmij pizzę na chwilkę, posyp ją startym cheddarem i serem mimolette, poukładaj ser pleśniowy. Włóż do piekarnika i piecz jeszcze 5 minut, do zrumienienia brzegów i spodu ciasta.

Wyjmij pizzę i posyp oregano oraz startym parmezanem.



2 komentarze: